Mulți se gândesc la câini și pisici atunci când li se spune despre drepturile animalelor. În România se fac multe campanii de sterilizare, se mobilizează oameni pentru adopții și sprijin financiar pentru ONG-urile care luptă pentru ele.

Sunt, însă, și animale care suferă în spatele unor ziduri păzite de gardieni și camere de luat vederi. Suferința lor nu se aude și nu se vede atât de des online sau la TV, dar se petrece în fiecare secundă și pare că nu se va termina decât atunci când oamenii vor lua decizii informate și vor alege un stil de viață cât mai puțin dăunător.

Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) a fost înființată în 2017, cu scopul de a promova drepturile animalelor exploatate pentru consum și divertisment. Fondatorii și-au propus să promoveze odată cu un stil de viață care exclude orice fel de exploatare a animalelor, și protecția mediului înconjurător.

F.R.E.E. este unul dintre primele ONG din România care luptă, în prezent, pentru drepturile animalelor din ferme, circuri, grădini zoologice, acvarii și delfinarii, iar principalul scop al acestuia este informarea oamenilor cu privire la impactul alegerilor zilnice asupra animalelor și naturii.

Asociația F.R.E.E. unește oameni din întreaga țară, cu scopul creării unei lumi în care dreptul fundamental la viață îi este respectat fiecărei ființe. Charles Darwin spunea că iubirea față de toate ființele vii este cel mai nobil atribut al omului. Dacă am reuși să privim în adâncul sufletului nostru pentru a vedea că dincolo de barierele impuse de evoluție și societate, cu toții, indiferent de specie, ne dorim același lucru: să trăim în pace, lumea aceasta ar fi mai bună.

Pentru a ajunge, însă, acolo, este important să înțelegem că, așa cum spunea Paul Farmer, ideea că unele vieți contează mai puțin este rădăcina a tot ceea ce este greșit în lume. Conștientizarea că fiecare viață e prețioasă și un trai cât mai puțin dăunător celorlalți poate pune bazele unei lumi mai blânde.

Un stil de viață cât mai sustenabil va influența, fără îndoială, viețile multor specii de pe Pământ și ne va crește șansele de longevitate aici. În secolul tuturor posibilităților, nu mai este necesar să exploatăm și să ucidem animale pentru a le folosi sau consuma. Dovada stă în milioanele de persoane sănătoase care din motive etice nu mai consumă produse de origine animală. Este important ca oamenii să realizeze că pot face o diferență prin acțiunile zilnice și că pot evita acest rău nenecesar care dăunează animalelor, planetei și chiar propriei sănătăți.

Contrar învățăturilor primite în copilărie, toate animalele simt și își doresc să trăiască. La fel ca pisicile și câinii, animalele din ferme sunt capabile să primească și să ofere afecțiune, iar singura diferență este percepția noastră pe care am construit-o de-a lungul anilor când am acceptat ceea ce ni s-a spus ca fiind normal și chiar necesar.

Toate eforturile echipei au loc numai cu sprijinul oamenilor care rezonează cu aceste cauze și care donează lunar o sumă modică sau care aleg să se implice prin acțiuni de voluntariat la nivel local sau chiar național.

Cele patru proiecte principale, desfășurate în prezent în cadrul asociației, au reușit să influențeze mii de oameni care, atât online cât și offline, s-au implicat în semnarea petițiilor, au distribuit informații și au participat la proteste pașnice. Menționăm că membrii Asociației F.R.E.E. se implică și în activități legate de protecția mediului și drepturile oamenilor cu fiecare ocazie.

Probabil unul dintre proiectele care au atras cel mai mult atenția este #RomâniaFărăCuști, al cărui obiectiv este eliminarea celor mai cumplite sisteme de exploatare a găinilor ouătoare: sistemele cu baterii.

Împreună cu Alianța Open Wing, formată din peste 80 de organizații la nivel mondial, asociația F.R.E.E. își propune atât informarea oamenilor cu privire la ouăle cu cifra 3 (provenite de la găini ținute în cuști) cât și colaborarea cu companii alimentare din toate sectoarele pieței pentru a renunța treptat la aprovizionarea cu aceste produse.

Motivul pentru care F.R.E.E. s-a alăturat acestei inițiative în 2019 constă în suferința nemărginită pe care o îndură găinile îngrămădite în cuști, acestea neavând spațiul necesar pentru a-și întinde aripile și fiind private de acces la aer proaspăt sau lumină naturală. Pe website-ul inițiativei www.ouaotravite.ro sunt actualizate informații despre aceste practici și despre companiile responsabile care aleg să nu susțină comercializarea de ouă cu cifra 3. Petiția prin care se solicită firmelor alimentare să fie parte din schimbare a fost semnată de mii de români care doresc condiții de creștere cu mai puțină suferință pentru găinile ouătoare.

Necesitatea conștientizării oamenilor în ceea ce privește impactul alegerilor personale asupra animalelor și a mediului înconjurător a fost unul dintre pilonii care au stat la fondarea altui proiect F.R.E.E., Școala de sustenabilitate.

Fiindcă este foarte important ca, mai ales generațiile tinere, să înțeleagă consecințele acțiunilor fiecăruia asupra naturii, dar mai ales asupra animalelor, Alexandra Pleșea, reprezentant al organizației, susține prezentări în liceele românești, informând elevii cu privire la acțiunile pe care le pot întreprinde pentru ca stilul lor de viață să dăuneze cât mai puțin planetei și locuitorilor ei. Pentru a facilita accesul la aceste prezentări, website-ul nostru oferă informații despre modalitățile de înscriere.

Cel mai recent proiect în desfășurare la F.R.E.E. este echivalentul programului internațional Challenge 22 și se numește Start 22+. Prin intermediul acestuia, românii interesați de o alimentație vegană, blândă cu animalele și planeta, pot primi sprijin timp de 22 de zile cu informații esențiale inclusiv de la medici, și cu rețete delicioase. Înscrierile se fac pe website.

Nu în ultimul rând, primul proiect al asociației, Vegan în România, continuă să informeze publicul referitor la un stil de viață vegan, care exclude exploatarea animalelor de orice fel, pe pagina de Facebook și pe platforma www.veganinromania.ro ce este una dintre principalele surse în limba română de unde oamenii se pot informa. De asemenea, prin acest proiect se organizează evenimente de informare stradală precum faimosul „Cube of Truth”, evenimente cu mâncare vegană, întâlniri ale veganilor și altele.

Dacă îți dorești să sprijini unul dintre puținele ONG-uri din România care luptă pentru animalele din ferme, alătură-te echipei prin acțiuni de voluntariat sau cu o donație. Poți dona orice sumă pe www.freeanimals.ro/doneaza sau poți redirecționa până la 3,5% din impozitul pe venit. Mai multe informații aici.

După cum spune și Greta Thunberg, nimeni nu e prea mic pentru a face diferența. Orice metodă de implicare vei alege, cu siguranță va avea un impact asupra miliardelor de animale exploatate pentru trupurile lor.

Related Posts

3 Comments

  1. Bună ziua, lăudabile toate inițiativele voastre pentru protecția animalelor și susțin aceste acțiuni. Dar, sesizez faptul că, există și persoane mărinimoase, care oferă adăpost unor animale abandonate-câini, pisici – în propria gospodărie și încă intr-un număr impresionant. Întreținerea lor este foarte costisitoare, mai ales în condițiile care vorbim de pensionari cu venituri sub limita subzistentei ! Întrebare: pentru acești mărinimosi există vreo posibilitate, vreo organizație care sa-i poata ajuta/sponsoriza cu hrană pentru ele ? Dacă da, rog sa-mi puneți la dispoziție informația pentru a transmite toate detaliile necesare. Aștept răspunsul dvs. pe e-mail, pentru care va mulțumesc anticipat. Ana-Livia Roman

    ROMAN ANA-LIVIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *