Felul în care exploatăm animalele și chiar faptul că o facem ridică multe probleme atât pentru animale, cât și pentru natură și, în final, pentru sănătatea noastră:

  • Suferința a miliarde de animale exploatate și abuzate în ferme, laboratoare de testare pe animale, divertisment și nu numai;
  • Poluarea apelor, solului, aerului;
  • Risipa de resurse (o alimentație pe bază de plante e mult mai sustenabilă);
  • Creșterea rezistenței la antibiotice (prin antibioticele adăugate în furaje);
  • Sănătatea oamenilor e afectată (majoritatea cazurilor de boli cardiovasculare se datorează unei diete bogate în produse de origine animală).

Aceste lucruri ne privesc și ne afectează pe toți.

Prin proiectele noastre variate luptăm împotriva diverselor forme de exploatare a animalelor, axându-ne pe animalele exploatate și abuzate în ferme. Am ales să le ajutăm pe ele deoarece prea puține organizații din România se ocupă de această problemă masivă.

PuI CONVENȚIONAL

Proiectul Pui Convențional se concentrează pe tranziția dinspre puii cu creștere rapidă și îmbunătățirea condițiilor de creștere acestora prin promovarea Angajamentului European pentru Pui.
Problema puilor cu creștere rapidă este o una de amploare globală. Puii au fost selectați genetic de-a lungul timpului pentru a crește la o greutate cât mai profitabilă într-un timp foarte scurt, iar această greutate le crește semnificativ riscul de a dezvolta numeroase probleme de sănătate.
Acest proiect are loc în colaborare cu Alianța Open Wing. Angajamentul European pentru Pui a fost stabilit de numeroase organizații din lume, fiind valabil și în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, sub numele de Better Chicken Commitment. El cuprinde câteva condiții pentru îmbunătățirea vieții puilor, condiția principală fiind renunțarea la rasele cu creștere rapidă.
În prezent, discutăm cu retailerii și cei din HoReCa pentru a îi convinge să își asume în mod responsabil acest angajament. Mai multe detalii găsiți pe site-ul proiectului.

România fără cuști

Proiectul România fără cuști are loc în colaborare cu Alianța Open Wing, și își propune să elimine cele mai cumplite metode de creștere a găinilor – bateriile.

Asociația F.R.E.E. s-a alăturat acestei mișcări globale în anul 2019 și, de atunci, continuă dialogul cu firmele din sectorul alimentar pentru a le sprijini în tranziția către ouă cage-free și în publicarea unui angajament de eliminare a ouălor marcate cu cifra 3 din lanțurile proprii de aprovizionare.

Până în prezent, retaileri precum Lidl, Auchan, Kaufland, restaurante precum City grill, Bistro de l’Arte, Cabinet de Vin&Cocotte, dar și cofetării precum Senneville și Cuptorul Moldovencei, au publicat angajamente cage-free prin care au informat consumatorii că nu folosesc ouă marcate cu cifra 3, de la găini ținute în cuști, exprimându-și astfel dezacordul cu privire la aceste practici de exploatare.

Alternative la P.U.I 

Prin noul proiect, Alternative la P.U.I (Practici de Ucidere din Industrie), dorim să cercetăm intens practicile din industria ouălor și să vedem care sunt soluțiile alternative, etice și sustenabile disponibile pe piață. Practicile asupra cărora facem referire sunt cu privire la uciderea puișorilor masculi imediat după eclozare fiindcă aceștia nu sunt profitabili industriei deoarece nu produc ouă și nu cresc suficient de mari și repede.

Totodată intenționăm să ne implicăm în a iniția campanii de informare cu publicul și de a da startul unor dialoguri cu autoritățile pe acest subiect. Sperăm ca în final să obținem o interzicere a acestor practici crunte și cauzatoare de mare suferință care au loc în industria ouălor cu privire la puișorii masculi și să ne alăturăm celorlalte țări (Germania, Franța) care au avut succes în acest demers. Websaite-ul campaniei poate fi accesat la urmatoarele linkuri: pusiori.freeanimals.ro sau puisori.ro. – Oprit temporar

Școala de Sustenabilitate


Școala de sustenabilitate este un proiect educațional destinat elevilor din liceele din România prin intermediul căruia aceștia au acces la informații clare și de încredere despre efectele pe care alegerile lor alimentare le au asupra animalelor, naturii și propriei sănătăți.

Programul se desfășoară prin susținerea de lecții în școlile din România, la finalul cărora au loc discuții despre subiectele dezbătute, iar elevilor li se oferă materiale informative (broșuri) care să completeze, să clarifice și să rezume informațiile noi care le-au fost prezentate.

Prezentarea se va baza pe un dialog constant în care vor fi puse întrebări și se vor oferi răspunsuri din ambele părți urmând ca, la final, elevii să completeze un formular de feedback. – Oprit temporar

Vegan în România

veganinromania
Prin platforma Vegan în România, lansată în vara anului 2016, informăm cu privire la cruzimea și modul injust în care sunt tratate animalele. Activitățile noastre se desfășoară atât online, cât și prin diferite evenimente și activități (participare la festivaluri, prezentări, activism stradal, proiecții de filme și documentare etc.). Ne propunem să închegăm o comunitate bine informată și să combatem prejudecățile și informațiile eronate asociate cu stilul de viață vegan. Proiect temporar oprit.
Start 22+

Start 22+ este un program de mentorat, varianta românească a programului internațional Challenge 22, prin intermediul căruia ne propunem să sprijinim timp de cel puțin 22 de zile oamenii interesați de un stil de viață vegan.

Doritorii se înscriu pe platformă, iar apoi sunt adăugați pe un grup închis de Facebook unde pot găsi materiale informative (liste de cumpărături, înlocuitori pentru produse de origine animală, informații despre nutriție, etc.).

Participanții primesc ajutor de la o echipă de mentori, având și opțiunea de a apela la dieteticieni în caz de nevoie. Fiecare zi dintre cele 22 va avea câte o temă specifică, ca de exemplu „ziua laptelui vegetal”, „leguminoase”, „mănâncă în oraș”, „înlocuitori pentru ou” etc.

Pe lângă tema zilnică, participanții pot posta și discuta despre orice nevoie și curiozitate.

Din ianuarie 2024 programul s-a mutat de pe Facebook pe Whatsapp.

Alte activități în care suntem implicați

Organizam la actiuni, petitii si proteste impotriva delfinariului din Constanta.

Organizam si participam la actiuni impotriva transporturilor de animale vii, “Vapoarele mortii”.

 
furfreeforever

Suntem membri în Fur Free Forever și căutăm să informăm cu privire la cruzimea industriei blănurilor [2018].

Mobilizăm cetățenii, cărora le pasă de animale, în subiecte de interes național, sesizând autoritățile, lansând petiții, organizând proteste (de exemplu la delfinariul din Constanța, la grădini zoologice, circuri cu animale etc).

Reușind să ducem la îndeplinire aceste proiecte, vom crea o lume mai dreaptă pentru toate ființele, mai sănătoasă, mai durabilă.

Dacă rezonați cu noi și vă doriți să contribuiți la construirea unei lumi mai drepte, implicați-vă prin voluntariat și/sau susțineți printr-o donație lunară sau singulară (orice mică sumă contează) aceste eforturi atât de necesare în țara noastră.

Proiecte finalizate

In anul 2023 am depășit pragul de semnături necesare pentru interzicerea blănurilor in Europa la inițiativa Fur Free Europe.

         In 2023 am organizat Marșul pentru Drepturile Animalelor si Animal Care Fest in București. La mars au participat in jur de 400 de persoane. Am contribuit la marsul pentru drepturile animalelor din Cluj-Napoca.

        In anul 2023 am strans peste 64000 semnaturi pentru initiativa cetateneasca europeana (ECI) ‘Save Cruelty-free Cosmetics – Commit to a Europe without Animal Testing’.

endthecageageAm fost contribuitori în campania „ECI End the Cage Age” („Încheie era cuștilor”) [2019]. „End the Cage Age” a fost o Inițiativă Cetățenească Europeană prin care solicităm Comisiei Europene, împreună cu zeci de alte ONG-uri europene, eliminarea cuștilor din ferme. În acest scop am colectat peste 13000 de semnături pentru atingerea numărului de 1.000.000 la nivelul Uniunii Europene. S-au strâns peste 1.500.000. Urmează propunerile legislative.

Proiecte personale ale membrilor


Blogul de retete vegane al cologei noastre Alexandra Vancea poate fi o sursa de inspiratie zilnica.

Parteneri

openwingalliance
ceva
challenge22