Felul în care exploatăm animalele și chiar faptul că o facem ridică multe probleme atât pentru animale, cât și pentru natură și, în final, pentru sănătatea noastră:
  • Suferința a miliarde de animale exploatate și abuzate în ferme, laboratoare de testare pe animale, divertisment și nu numai;
  • Poluarea apelor, solului, aerului;
  • Risipa de resurse (o alimentație pe bază de plante e mult mai sustenabilă);
  • Creșterea rezistenței la antibiotice (prin antibioticele adăugate în furaje);
  • Sănătatea oamenilor e afectată (majoritatea cazurilor de boli cardiovasculare se datorează unei diete bogate în produse de origine animală).
Aceste lucruri ne privesc și ne afectează pe toți. Prin proiectele noastre variate luptăm împotriva diverselor forme de exploatare a animalelor, axându-ne pe animalele exploatate și abuzate în ferme. Am ales să le ajutăm pe ele deoarece prea puține organizații din România se ocupă de această problemă masivă.
România fără cuști
Proiectul România fără cuști are loc în colaborare cu Alianța Open Wing, și își propune să elimine cele mai cumplite metode de creștere a găinilor - bateriile. Asociația F.R.E.E. s-a alăturat acestei mișcări globale în anul 2019 și, de atunci, continuă dialogul cu firmele din sectorul alimentar pentru a le sprijini în tranziția către ouă cage-free și în publicarea unui angajament de eliminare a ouălor marcate cu cifra 3 din lanțurile proprii de aprovizionare. Până în prezent, retaileri precum Lidl, Auchan, Kaufland, restaurante precum City grill, Bistro de l’Arte, Cabinet de Vin&Cocotte, dar și cofetării precum Senneville și Cuptorul Moldovencei, au publicat angajamente cage-free prin care au informat consumatorii că nu folosesc ouă marcate cu cifra 3, de la găini ținute în cuști, exprimându-și astfel dezacordul cu privire la aceste practici de exploatare.
Școala de Sustenabilitate
Școala de sustenabilitate este un proiect educațional destinat elevilor din liceele din România prin intermediul căruia aceștia au acces la informații clare și de încredere despre efectele pe care alegerile lor alimentare le au asupra animalelor, naturii și propriei sănătăți. Programul se desfășoară prin susținerea de lecții în școlile din România, la finalul cărora au loc discuții despre subiectele dezbătute, iar elevilor li se oferă materiale informative (broșuri) care să completeze, să clarifice și să rezume informațiile noi care le-au fost prezentate. Prezentarea se va baza pe un dialog constant în care vor fi puse întrebări și se vor oferi răspunsuri din ambele părți urmând ca, la final, elevii să completeze un formular de feedback.
Vegan în România
Prin platforma Vegan în România, lansată în vara anului 2016, informăm cu privire la cruzimea și modul injust în care sunt tratate animalele. Activitățile noastre se desfășoară atât online, cât și prin diferite evenimente și activități (participare la festivaluri, prezentări, activism stradal, proiecții de filme și documentare etc.). Ne propunem să închegăm o comunitate bine informată și să combatem prejudecățile și informațiile eronate asociate cu stilul de viață vegan.
Start 22+
Start 22+ este un program de mentorat, varianta românească a programului internațional Challenge 22, prin intermediul căruia ne propunem să sprijinim timp de cel puțin 22 de zile oamenii interesați de un stil de viață vegan. Doritorii se înscriu pe platformă, iar apoi sunt adăugați pe un grup închis de Facebook unde pot găsi materiale informative (liste de cumpărături, înlocuitori pentru produse de origine animală, informații despre nutriție, etc.). Participanții primesc ajutor de la o echipă de mentori, având și opțiunea de a apela la dieteticieni în caz de nevoie. Fiecare zi dintre cele 22 va avea câte o temă specifică, ca de exemplu „ziua laptelui vegetal”, „leguminoase”, „mănâncă în oraș”, „înlocuitori pentru ou” etc. Pe lângă tema zilnică, participanții pot posta și discuta despre orice nevoie și curiozitate.
Alte activități în care suntem implicați
Suntem contribuitori în campania „End the Cage Age” („Încheie era cuștilor”) [2019]. „End the Cage Age” este o Inițiativă Cetățenească Europeană prin care solicităm Comisiei Europene, împreună cu zeci de alte ONG-uri europene, eliminarea cuștilor din ferme. În acest scop am colectat semnături pentru atingerea numărului de 1.000.000 la nivelul Uniunii Europene. S-au strâns peste 1.500.000. Urmează propunerile legislative.
Suntem membri în Fur Free Forever și căutăm să informăm cu privire la cruzimea industriei blănurilor [2018]. Mobilizăm cetățenii, cărora le pasă de animale, în subiecte de interes național, sesizând autoritățile, lansând petiții, organizând proteste (de exemplu la delfinariul din Constanța, la grădini zoologice, circuri cu animale etc).
Reușind să ducem la îndeplinire aceste proiecte, vom crea o lume mai dreaptă pentru toate ființele, mai sănătoasă, mai durabilă. Dacă rezonați cu noi și vă doriți să contribuiți la construirea unei lumi mai drepte, implicați-vă prin voluntariat și/sau susțineți printr-o donație lunară sau singulară (orice mică sumă contează) aceste eforturi atât de necesare în țara noastră.

Parteneri

openwingalliance
ceva
challenge22