Ni-Ni și Chen-Chen, delfinii captivi ai delfinariului din Constanța
Ni-Ni și Chen-Chen, delfinii captivi ai delfinariului din Constanța

Sâmbătă, de ziua copilului, am organizat împreună cu PETA Germania și cu Asociația Veganilor din România o acțiune de informare despre delfinii aflați în captivitate și despre faptul că nu considerăm de bun augur o investiție de 15 milioane de euro în delfinariu și în cumpărarea a și mai multor delfini din China pentru a-și petrece toată viața într-un bazin din beton.

Din păcate, Ni-Ni și Chen-Chen, femelele aflate la ora actuală în delfinariu, nu pot fi eliberate în larg, fiind născute în captivitate, însă ele pot fi relocate într-un sanctuar maritim de încredere, unde să aibă o viață mai liniștită, mai aproape de cea naturală și să nu fie nevoite să facă trucuri pentru amuzamentul oamenilor. Iar dacă nu se mai cumpără alți delfini pentru divertisment, nu va mai fi nevoie ca aceștia să sufere precum Ni-Ni și Chen-Chen și să existe dileme legate de căminul lor. Oprirea înmulțirii animalelor în captivitate și oprirea vânătorii de delfini sunt soluția care taie răul de la rădăcină.

Fiindcă în Europa este interzisă capturarea delfinilor sălbatici, delfinariul din Constanța a cumpărat delfinii din China. Poate nu multă lume își dă seama, dar rudele mai îndepărtate ale acestora au fost vânate lângă satul Taiji, din Japonia, laolaltă cu mii de alți delfini, destinați fie industriei divertismentului, fie pentru consum. Așadar, însăși existența delfinariilor alimentează această vânătoare.

Există un concept legal în codul de procedură penală care spune că cine culege roadele unei fapte rele și le folosește ca pe o sursă de plăcere sau de informație, devine complice la fapta rea. Deci, dacă un lucru nu a fost obținut într-un mod etic, atunci folosirea acestuia nu e etică, nici dacă urmăm logica celor care susțin delfinariile și consideră că acestea asigură bunăstarea animalelor.

Am avut tot felul de discuții cu oamenii sâmbătă și, mai ales, cu părinții care își duceau copiii la delfinariu. Un argument frecvent era: „Dar copiii cum pot altfel să vadă aceste animale?” În primul rând, copiii fac alegeri înțelepte dacă le explici toate datele problemei. Iată ca exemplu, o analogie gândită de o fetiță de 7-8 ani atunci când am întrebat-o: „Ți se pare în regulă ca delfinii să stea toată viața într-un bazin în loc să înoate în mare cu familiile lor?”. Aceasta a răspuns: „Nu e bine să ținem delfinii într-un loc atât de mic. Cum ar fi dacă noi am sta toată viața închiși într-o cameră?”

În al doilea rând, putem învăța despre animalele sălbatice și fără să le îngrădim libertatea. Avem, de exemplu, Realitatea Virtuală - prin niște ochelari speciali putem vedea videoclipuri în 360 de grade, ca și când ne-am afla în locurile ilustrate acolo. Sau, în alte țări, există acvarii virtuale, cu holograme care încântă turiștii, ei putând observa îndeaproape viața subacvatică, lucru pe care l-ar putea aplica și delfinariul din Constanța.

În plus, există un delfinariu în SUA al cărui manager a decis să îl transforme într-un sanctuar, când și-a dat seama că nu e în regulă să obțină profit de pe urma spectacolelor cu animale. Puteți afla de aici și aici mai multe informații.

Dacă delfinariul din Constanța ar fi transformat într-un sanctuar, oamenii tot ar putea vedea delfinii, însă într-un mediu mai aproape de cel natural și ar putea dona pentru îngrijirea lor, fără să aștepte de la ei acrobații făcute la comandă. De asemenea, ar fi o experiență mult mai educativă să observe cum trăiesc nestingherit și cum se joacă în voie, atunci când vor ei. Delfinii sunt extrem de inteligenți, de sociali și jucăuși; ei inventează jocuri și diverse metode de a prinde hrana, informații pe care apoi le transmit celor tineri, similar cum fac oamenii. Deci, pe lângă instinctele lor naturale, ei mai dobândesc cunoștințe unii de la alții.

După acțiunea de sâmbătă, ni s-a reconfirmat că educația și informarea corectă joacă un rol important în evoluția morală a unei societăți.

Ne dorim o lume dreaptă față de toate animalele, iar investițiile care se mai fac cu bani publici să fie într-adevăr cu folos, pentru a proteja animalele amenințate de vânătoare și poluare, precum și pentru a ajuta natura să prospere.

Mesajul de sâmbătă a fost: „Dacă îți plac delfinii, nu plăti pentru suferința lor în captivitate”.

Mulțumim tuturor voluntarilor care au ales să își petreacă ziua ajutând această cauză și mulțumim PETA Germania pentru materialele tipărite. Puteți vedea mai multe fotografii aici.

Dacă rezonați cu misiunea noastră, ne puteți ajuta cu o donație, prin care să ne continuăm activitatea în forță, în sprijinul animalelor.

Activiști împărțind materiale informative
Activiști împărțind materiale informative
Protest delfinariu Constanța
Protest delfinariu Constanța
Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *