Organizația F.R.E.E.

(Freedom and Respect for Every Earthling)

felicită Guvernul și Parlamentul României

pentru măsurile privind protecția și drepturile animalelor

Eforturile îndelungate ale societății civile, cetățenilor, oamenilor de știință și activiștilor de mediu și pentru drepturile animalelor își găsesc, în sfârșit, în actuala clasă politică un partener de dialog și cooperare care rezolvă probleme importante ce trenau de mult timp. De aceea, ne facem datoria să salutăm măsurile luate de Guvernul și Parlamentul României menționate mai jos și ne reafirmăm disponibilitatea de a ajuta la implementarea lor:

 

 1. Guvernul și Parlamentul Romniei interzic vânătoarea ca sport, iar în cazul speciilor protejate de Directiva habitate (urși, lupi, râși, pisici sălbatice) a Uniunii Europene, Ministerul Mediului nu va mai acorda derogări pentru împușcarea lor. Aceste minunate animale vor fi lăsate să îi trăiască viața în pace, în mediul lor natural, fără a mai satisface plăcerea de a ucide a vânătorilor. Sunt prevăzute și măsuri care să limiteze interacțiunile dintre animale și oameni și se instituie soluții ample de protecție a habitatelor existente.

 

 1. Cruzimile pentru animale primesc, în sfârșit, replica legală mult așteptată, pedepsele maxime pentru astfel de acte crescând de la doar 1 an cât era până acum, la 7 ani maxim din cauza pericolului social reprezentat de făptași și a suferințelor pe care aceștia le produc deopotrivă animalelor torturate / ucise și oamenilor care empatizează cu acestea.

 

 1. Câinii comunitari vor fi gestionați de acum încolo fără a se mai trece la uciderea lor. Sunt alocate resursele necesare pentru sterilizarea acestora, pentru campanii ample de adopție și pentru descurajarea abandonului.

 

 1. Grădinele zoologice intră într-o perioadă de tranziție de 3 ani până se vor închide, iar în această perioadă sunt obligate să transfere animalele în sanctuare special constituite pe arii naturale largi

 2. Se instituie un sanctuar la malul Mării Negre pentru reabilitarea delfinilor deținuți de către delfinariul din Constanța. Acesta va primi și delfini chinuiți în delfinarii din alte țări care fac pasul moral de a renunța, ca și România, la spectacolele cu delfini. Personalul delfinariului va face parte din echipa care va gestiona acest sanctuar, alături de reprezentanți ai organizațiilor pentru drepturile animalelor și alți experți. Vizitatorii vor putea admira delfinii în mediul lor natural atât cu ajutorul unor camere video subacvatice, cât și din puncte de observație special amenajate la țărm.

 

 1. Este recunoscut statutul de persoane non-umane pentru cimpanzei, urangutani și alte primate, ca și pentru elefanți și delfini pe teritoriul României. Măsura crește gradul de protecție pentru aceste specii deosebit de inteligente și se înscrie în efortul global de eliberare a lor din captivitate, amplificând totodată presiunea internațională asupra țărilor care ucid în mod deliberat, spre exemplu, delfinii, precum Japonia ori Insulele Feroe.

 

 1. ‘Vapoarele morții’ care transportă milioane de animale vii din România către țări care nu respectă standardele Uniunii Europene de sacrificare a animalelor sunt oprite definitiv, iar țara noastră trece la o tranziție în agricultură care să reducă treptat exploatarea animalelor.

 

 1. Este demarată, prin lege, tranziția necesară pentru a se renunța la creșterea găinilor ouătoare în cuști extrem de strâmte (baterii) în care acestea nu se pot mișca. Companii importante au luat deja decizia de a nu mai comercializa ouă cu cifra 3, iar altele au intrat într-un proces de renunțare la astfel de produse rezultate din acte de cruzime față de animale, însă era necesară și intervenția autorităților care să reglementeze în această privință pentru a grăbi întregul proces și a-l implementa la nivel național.

 

 1. Guvernul și Parlamentul României dau curs îndemnurilor asociațiilor de nutriționiști și recomandă reducerea substanțială a consumului de carne și trecerea către o alimentație preponderent sau 100% vegetală. Companiile care produc și / sau comercializează produse vegetale sunt singurele de acum încolo care primesc subvenții din bani publici. În toate instituțiile și firmele care oferă servicii de alimentație pentru angajați devine obligatorie și oferirea de meniuri vegetariene și vegane.

 

 1. Primăriile vor menține un dialog instituțional cu organizațiile pentru drepturile animalelor concretizat în întâlniri periodice și realizarea unor proiecte de colaborare.

 

 1. Nu în ultimul rând, în programele școlare sunt introduse la fiecare doi ani școlari elemente de nutriționism centrat pe o alimentație sănătoasă preponderent sau integral vegetală, dar și ore privind protecția mediului și compasiunea față de animale și respectul pe care ar trebui să îl acordăm acestora.

 

Acest text este scris pe data de 1 aprilie 2021 și exprimă aspirații împărtășite de foarte mulți oameni care prețuiesc animalele, natura și semenii în ceea ce au ei mai bun. O lume care să corespundă unor standarde morale demne de secolul XXI ar trebui să presupună și împlinirea unor astfel de deziderate. De aceea, sperăm să rezonați cu ele și să dați textul mai departe pentru a fi parcurs de către cât mai mulți…

 

Dacă țara noastră chiar ar lua astfel de măsuri, fie și 3-4 dintre cele enunțate mai sus, ar obține o largă apreciere internațională și ar câștiga un prestigiu uriaș. Evident că pentru a se ajunge cu adevărat la realizarea unor astfel de obiective nu e suficientă o simplă reverie despre ‘ce frumos ar fi dacă…’, reverie căreia să îi dăm glas într-o zi specială precum ‘1 aprilie’, ci e nevoie de implicarea și efortul susținut al cât mai multora. Așa că vă invităm să vă alăturați nouă ca voluntari…

Related Posts

2 Comments

 1. Primele rânduri chiar am crezut ca sunt reale. Supa, primele rânduri am spus ceva de genul (bine, în gând) “what, și eu cum dracu’ nu am auzit nimic la știri și nu am citit nimic pe Facebook”. După îmi vine ideea “care este data ?”. În momentul în care am văzut “1 aprilie”, mi-a picat fisa. Era prea frumos ca să fie adevărat
  Sa renunțe nenorocitul de Guvern la banii făcuți??? “vise taica, vise”, vorba soțului meu. Nu vreți sa știți câte petiții am semnat pentru bietele animale. Am început sa cred ca totul este un basm ce dorim noi.

  Ana Maria Jemenez Garcia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *