11.IUNIE.2021

Comunicat de presă

Fermă europeană cu animale în cuști | Foto: Compassion in World Farming
Fermă europeană cu animale în cuști | Foto: Compassion in World Farming

„Interziceți folosirea cuștilor în fermele de animale!” – Îndeamnă Parlamentul UE

 

Uniunea Europeană a făcut un pas mai aproape de o lume fără cuști, Parlamentul European îndemnând Comisia Europeană să interzică utilizarea cuștilor în fermele de creștere a animalelor până în anul 2027.

 

Parlamentul UE a adoptat o rezoluție cu privire la Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) „Încheie era cuștilor” cu o majoritate covârșitoare: 558 de deputați în Parlamentul European (deputați) pentru, 37 împotriva și 85 de abțineri. Rezoluția îndeamnă Comisia să revizuiască directiva învechită a UE privind animalele de fermă, pentru a elimina treptat sistemele cumplite cu baterii/cuști din fermele europene. Acest lucru va schimba viețile a peste 300 de milioane de animale de fermă precum găinile, porcii și iepurii care sunt ținuți în cuști înghesuite în fiecare an.

Parlamentul subliniază, de asemenea, faptul că toate produsele intrate pe piața UE – inclusiv cele importate – trebuie să respecte viitoarele standarde cage-free (fără cuști). În plus, rezoluția scoate în evidență necesitatea de a oferi stimulente și programe financiare adecvate pentru a sprijini fermierii în tranziția către sisteme fără cuști.

 

Alina Puiu, Specialist PR la Asociația F.R.E.E. din România declară: „Așteptăm un astfel de răspuns încă de când am început să strângem semnături alături de alte țări din UE, în anul 2019. Prin urmare, suntem încântați că Parlamentul European a adoptat o poziție fermă împotriva cuștilor și i-a ascultat pe cei 1,4 milioane de cetățeni europeni care au semnat pentru această inițiativă. Acum, mingea este în curtea Comisiei. Ne așteptăm să vedem aceste cuvinte puse în practică și să fie urmate de un plan ambițios ce va pune capăt folosirii instrumentelor învechite de tortură pe care le numim cuști.”

În plus, Parlamentul UE a solicitat Comisiei să „prezinte propuneri pentru a interzice hrănirea forțată a rațelor și gâștelor, un proces cumplit și inutil prin care trec acestea pentru producția de foie gras”. Deputații au îndemnat, de asemenea, Comisia, să accelereze revizuirea legislației UE privind bunăstarea animalelor, solicitând finalizarea acesteia până în 2022 în loc de 2023, așa cum se planifică în prezent. Acest lucru poate asigura că interdicția cuștilor în creșterea animalelor va fi introdusă în mandatul actualei Comisii, care va își termina mandatul în 2024.

 

Comisia intenționează să anunțe răspunsul pentru inițiativa „Încheie era cuștilor” în data de 30 iunie anul acesta, răspunsul așteptat fiind unul care să conducă la o propunere pentru o nouă legislație. Propunerea ar necesita aprobarea Parlamentului European și a Consiliului UE.

Note:

  1. Primul proiect de rezoluție a fost adoptat la 21 mai 2021 de către Comisia pentru agricultură a Parlamentului European, cu 39 de voturi pentru și 4 împotrivă. Două amendamente suplimentare au fost adoptate în sesiunea plenară de pe 10 iunie de la Strasbourg, inclusiv solicitarea interzicerii hrănirii forțate a rațelor și gâștelor.
  2. Mai multe informații despre inițiativă sunt disponibile aici: https://www.endthecageage.eu/
Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *