O parte dintre noi avem, în această perioadă, mai mult timp ca de obicei pentru gătit.
Iată 10 rețete vegane numai bune de încercat!
1. Zmuticel Popeye
Ingrediente
- 1/2 banană congelată sau proaspătă
- o mână de ananas congelat sau proaspăt
- câteva fire de pătrunjel proaspăt
- 6-8 frunze de spanac crud proaspăt
- 400-500 ml lapte de migdale/cocos/ovăz/orez/hrișcă/mei/quinoa/soia, etc.
- nu necesită îndulcitor
Toate hop-țop direct în blender în ordinea în care apar enumerate în listă, începând de la cele solide, apoi frunzele și ultimul sa fie lichidul. Orice, numai să nu puneți frunzele primele, vă spânzură blenderul, vă zic!
Cu ananasul trebuie doar să aveți răbdare, îl cumparați cât mai verde și îl lăsați pe pervaz sau pe blatul din bucătărie pe o hârtie până coaja devine maro și apar urme de mucegai pe partea inferioara, atunci e numai bun de decojit si mâncat și de rămâne sa-l puneți la congelator în porțioare mici împreună cu rondele de banană, pentru smoothie-uri/înghețată rapidă.
2. Lapte de susan
Ingrediente
- 50 g susan crud
- 600 ml apa
- o pișcătură sare
- o linguriță scorțișoară ceylon
- două lingurițe sucanat/îndulcitor după preferințe
Susanul bine scăldat în apă, îl lăsăm la înmuiat peste noapte sau măcar 4 ore.
Îl scurgem apoi de apă în care a stat la înmuiat și îl dăm la blender împreună cu cei 600ml apă și restul ingredientelor.
3. Terci de ovăz. Simplu și firesc.
Ingrediente
- 4 linguri fulgi mari de ovăz
- 200 ml lapte vegetal
- o pișcătură de sare de mină
- fructe de pădure
- nuci, semințe
Clătim rapid fulgii de ovăz, îi strecurăm și hop cu ei într-o olicică, adăugăm laptele vegetal și sarea. Lăsăm la foc potrivit și amestecăm de două-trei ori până ce se transformă într-un terci cleios.
Apoi, dacă suntem pe grabă îi putem mânca direct de pe foc, simplu, cu fructe uscate și câțiva stropi de lapte vegetal.
Sau cu reducție de fructe de pădure proaspete sau congelate și unt de arahide crude nesărate, în diminețile leneșe.
Acum că știți rețeta trebuie să știți și secretul unui terci cremos! Este laptele vegetal făcut în casă nestrecurat, adică se păstrează pulpa nucilor care în mod normal după procesarea în blender se înlătură prin strecurare, pentru a obține un lapte foarte fin.
4. Tofletă. Mic-dejun de rang înalt.
Ingrediente
- o ceapă roșie micuță
- ½ ardei gras/ ½ ardei capia
- tofu, în funcție de cât suntem de flămânzi
- sare neagră de Himalaya, după toleranța fiecăruia pentru sărat și pentru gustul sulfuros
- o pișcătură turmenic – pentru culoare + o pișcătură de piper negru măcinat căci, așa zice știința, turmenicul își produce efectele miraculoase când primește ajutor de la piper
- boia afumată una- două lingurițe rase
- boia dulce o linguriță rasă
- câțiva fulgi de chili
Și apoi, ca într-o zi cu voie bună, între două respirații și cinci pași zbenguiți, începem prin a mărunți tofu direct cu mâna într-un castronel peste care adăugăm toate condimentele și amestecăm bine până prinde culoare. Călim ușor ceapa, ardeiul, adăugăm tofu mărunțit și mai lasăm pe foc 5 minute, timp în care îl ferim să nu se ardă.
5. Salată de năut cu tofu și castraveți.
Ingrediente
- năut fiert și decojit,
- un castravete de grădină/seră sau ½ castravete de import,
- ½ pachet tofu,
- 1/2 roșie uscată și hidratată înainte minim două ore în apă rece sau 10-15 minute în apă fierbinte,
- un avocado mic sau doar jumătate dacă este prea mare,
- pătrunjel proaspăt,
- 2 linguri tahini,
- sare,
- piper,
- turmenic,
- chimion pudră,
- chili,
- oregano uscat,
- puțină zeamă de lămâie
Spălăm bine cu apă cât putem suporta de caldă fructul de avocado și castravetele. Decojim avocado și îl pisăm cu furculița în castronul în care pregătim salata, adăugăm năutul fiert decojit și îl pisăm și pe acesta cu furculița. Lăsăm să ne scape și câteva boabe întregi. Tăiem și adăugăm castravetele rondele, roșia fideluță, tofu cubulețe și pătrunjelul grosier.
Condimentăm după gust cu piper, puțin turmenic, câțiva fulgi de chili, sare de mină sau sare neagră de Himalaya, chimion măcinat și oregano uscat. Adăugăm tahini și puțină zeamă de lămâie.
6. Salată „burtică fericită”
Ingrediente
- un avocado copt
- câteva frunze de spanac crud
- câteva frunze de salată verde/varză chinezească
- câteva frunze de kale
- un castravete cornichon/ ½ castravete lung
- 2-3 fire de ceapă verde
- ½ legătură de pătrunjel
- năut fiert și decojit
- zeama de la ½ lămâie
- o lingură tahini
- o lingură fulgi de drojdie inactivă – opțional
- sare neagră de Himalaya, puțin chimion măcinat, câțiva fulgi de chili, puțin turmenic, o pișcătură piper negru măcinat
- brânză vegană
green vie’/ brânză vegană
rawckers’ / brânză vegana `vegan gourmet’ – opțional
Spălăm și decojim fructul de avocado, apoi îl pisăm cu o furculiță într-un castron încăpător, adăugăm toate verziturile spălate și mărunțite, castravetele tăiat, năutul decojit și restul ingredientelor. Amestecăm totul cât mai bine.
7. Supă acrișoară de năut
Ingrediente
- două cepe albe
- 4-5 căței de usturoi
- 500 grame năut fiert
- 1700ml apă în care a fiert năutul /apă călduță
- sucul de la ½ lămâie
- două lingurițe rase chimion măcinat
- opțional ½ linguriță semințe de
- coriandru măcinate
- opțional două piscături de turmenic + o pișcătură piper negru măcinat
- câteva frunze proaspete de mentă
Tocăm ceapa și usturoiul grosier si le călim la foc domol, într-o oală măricică. Adăugăm de-ndată 1700 ml apă în care a fiert năutul sau apă potabilă călduță, năutul fiert și mirodeniile. Lăsăm să dea în clocot apoi reducem focul la minim și mai lăsăm să mocnească așa 10 minute.
Adăugăm victorios zeama de lămâie și două rămurele de mentă și oprim focul.
Acu, de-i frig și pâinea-i gata știți voi ce-i de făcut, dar mai întâi să azvârliți din oală menta și să dați supa la blender.
8. Fripturică de ciuperci
Ingrediente
- ciuperci pleurotus proaspete
- 2 lingurițe boia afumată
- câțiva stropi sos de soia
- o pișcătură sare – opțional, dacă este nevoie, după gustul fiecăruia
Înlăturăm posibilele urme de pământ de pe ciupercuțe, le ștergem cu o cârpă curată sau un servețel, stropim cu sos de soia și masăm bine fiecare mănunchi de ciuperci cu boia afumată. Prăjim într-o tigaie neaderentă și acoperită, în puțin ulei de floarea soarelui sau dăm la cuptor. Preîncălzit, la foc rapid.
9. Budincă de mei. Un altfel de griș, fără griș și fără lapte.
Ingrediente
- 4 linguri mei decorticat
- 250 ml apă
- o pișcătură sare
- o linguriță unt de cacao solid (opțional)
- îndulcitor după preferințe
Punem să fiarbă domol, în cei 250 ml de apă, meiul scăldat și strecurat. Când toată apa a scăzut, îl azvârlim mintenaș împreună cu o pișcătură de sare și untul de cacao în lamele grabnice ale blender-ului. Transferăm într-un castron și-i dăm răgaz să se închege. Îndulcim discret cu câțiva stropi de sirop de arțar sau puțin sucanat
10. Tartă rapidă cu fructe de pădure.
Ingrediente
Aluat:
- 200g făină
- puțină sare
- o lingură zahăr pudră
- o linguriță praf de copt
- 80 g unt de cocos solid / ulei de floarea soarelui
- 8-10 linguri apă rece de la congelator
Umplutură
- 300 grame fructe de pădure după preferințe
- o lingură amidon/ făină / făină de tapioca – opțional
- 3 linguri sucanat/ zahăr
- puțin zahăr vanilat/vanilie din păstaie
- câțiva stropi zeamă de lămâie – opțional
Amestecăm toate ingredientele, mai puțin apa, într-un robot de bucătărie până aluatul devine nisipos după care adăugam treptat apa rece și mai lăsăm la robot două trei pulsații până ce aluatul se adună într-o grămăjoară. Punem aluatul într-o hârtie de copt sau un castron și dăm la frigider minim o oră. Cu cât stă mai mult la frigider cu atât vom avea un aluat mai fraged. După ce a trecut acest timp, scoatem aluatul și îl întindem repejor cu sucitorul în forma dorită, fără a-l frământa sau a-l ține prea mult la temperatura camerei. Adăugăm umplutura, ridicăm marginile peste umplutură și dăm tarta la cuptor, la 180 grade. Cuptorul să fie preîncălzit.
Toate rețetele sunt scrise de Lorena Alecse, voluntara noastră, ce are și o pagină de rețete numită „Una Verde”.