În contextul crizei din canalul Suez, asociația F.R.E.E. adresează ministrului agriculturii și dezvoltării rurale o scrisoare deschisă prin care solicită efectuarea de demersuri prin care să fie oprite transporturile cu animale vii către țările care nu respectă reglementările UE privind bunăstarea și protecția animalelor. Situația dificilă a celor 11 vapoare care transportau aproximativ 130.000 de animale vii spre Canalul Suez a demonstrat încă o dată riscurile la care au fost și sunt supuse animalele de fiecare dată când sunt transportate pe perioade atât de lungi pe mare.

 

Dacă vrei să susții această cauză, semnează petiția prin care cerem Ministerului Agriculturii să oprească transporturile cu animale vii.

5068

au semnat



   * Câmp obligatoriu

 

Scrisoare deschisă către domnul Nechita-Adrian Oros,

Ministru al Agriculturii și dezvoltării rurale

pentru a opri vapoarele morții

Stimate domnule ministru,

Ne adresăm dumneavoastră atât în calitate de membri ai organizației F.R.E.E. (Freedom and Respect for Every Earthling) care colaborează cu zeci de ong-uri pentru drepturile animalelor din întreaga lume, dar și în calitate de simpli cetățeni care își doresc să contribuie la reducerea suferințelor inutile ale unor ființe nevinovate.

În ultimii ani, opinia publică internă și internațională a fost sensibilizată de ororile generate de transportarea animalelor vii din România în diverse țări care le tratează și ucid cu brutalitate, fără respectarea unor minime standarde de bunăstare și protecție. Au fost realizate materiale de presă tulburătoare despre chinurile îndurate de acestea, au fost semnate petiții, au fost sesizate autoritățile iar în Israel parlamentul a luat în discuție măsuri pentru a nu mai fi acceptate astfel de importuri.

A empatiza cu acele animale care simt frica, sunt înghesuite în spații insalubre, sunt tratate extrem de rău și ucise cu cruzime ne face să ne cutremurăm și să dorim ca țara noastră să nu fie părtașă la astfel de fapte. Iar industria responsabilă de asemenea atrocități are o uriașă culpă morală și este limpede că ocolește legea ducând acele animale din România în țări unde nu există nici un fel de protecție față de abuzurile la care sunt supuse. Nu întâmplător și pe deplin justificat aceste transporturi pe mare au căpătat denumirea de vapoare ale morții.

 

În noiembrie 2019, o navă încărcată cu peste 14.000 de oi a eșuat în portul Midia provocând o tragedie care a răvășit opinia publică și a fost mediatizată global. O pată rușinoasă pe obrazul României care tolerează asemenea transporturi. Doar vreo 200 dintre aceste animale au mai fost salvate, restul murind în condiții îngrozitoare. Acel incident încă provoacă efecte nefaste întrucât recent s-a descoperit faptul că leșurile animalelor care au murit atunci nu au fost incinerate, ci îngropate ilegal lângă comuna Smârdan din județul Tulcea.

Zilele trecute un nou incident a readus în discuție pe scară largă suferința animalelor transportate din România în țări din Asia și Africa. Nava gigantică eșuată în Canalul Suez a întârziat 11 nave cu peste 130.000 de animale la bord ceea ce a generat suferințe suplimentare și a crescut mult riscul ca acestea să moară de sete și foame. Chiar dacă între timp situația nu a degenerat, este limpede că această problemă trebuie să fie soluționată la nivel principial și cu respectarea normelor europene. Cu atât mai mult cu cât, așa cum a arătat organizația Animal International, a existat în anii trecuți o situație sinistră a unui vapor plecat din România către Iordania în cazul căruia toate animalele au murit de sete.

Din perspectivă morală este o oroare ceea ce trăiesc acele animale. În același timp, Regulamentul nr. 1 / 2005 al Uniunii Europene care privește transportul animalelor vii inclusiv în afara U.E. este încălcat prin modul în care acestea sunt duse în alte țări și sacrificate acolo în condiții extrem de brutale și fără respect față de standardele în materie asumate la nivel european.

Astfel că vă adresăm îndemnul să luați măsurile necesare pentru stoparea unor asemenea transporturi ce afectează grav speranța că România se înscrie pe drumul unei societăți civilizate în care și bunăstarea și protecția animalelor reprezintă un reper respectat. Suntem deschiși ca, alături de alți experți și reprezentanți ai societății civile, să vă acordăm întregul sprijin pe care vi-l putem oferi pentru a duce la bun sfârșit un astfel de demers!

Alexandra Pleșea
Alina Puiu
Daniel Ioniță
Remus Cernea
Asociația Freedom and Respect for Every Earthling

Related Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *