Asociația F.R.E.E. se implică într-o nouă Inițiativă Cetățenească Europeană, Save Cruelty Free. 

Ce este o inițiativă cetățenească europeană?

Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) este o modalitate unică și eficientă pentru cetățenii UE de a face lobby asupra Comisiei Europene pentru a propune noi legi.

Aceasta nu este doar o petiție. Odată ce o inițiativă a ajuns la un milion de semnături validate, Comisia Europeană este obligată să răspundă și să ia măsuri. Pentru a realiza acest lucru, Inițiativa cere cetățenilor să furnizeze date personale pentru a-și valida sprijinul. Aceste informații nu vor fi utilizate în alte scopuri. Asociația F.R.E.E. și Save Cruelty Free respectă toate cerințele legale și reglementările privind protecția datelor.

România trebuie să strângă aproximativ 23.000 de semnături, iar până în prezent, numărul românilor care au semnat abia a trecut de 3000.

CREDEAI CĂ TESTAREA PE ANIMALE A FOST DEJA INTERZISĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ?

Experimentele pe animale pentru produse cosmetice și ingredientele acestora au fost interzise în Europa în 2009, iar din 2013 există o interdicție privind vânzarea produselor cosmetice testate pe animale. Cu toate acestea, în ciuda interdicțiilor, autoritățile solicită în continuare testarea pe animale a ingredientelor utilizate în produsele cosmetice.

Promisiunea că animalele nu vor mai trebui să sufere și să moară în producția de cosmetice a fost încălcată. În momentul de față dispunem de instrumente performante care să ne permită să garantăm siguranța consumatorilor fără a ne folosi de animale. Comisia Europeană trebuie să se reafirme și să consolideze interdicția și tranziția către evaluarea siguranței produselor fără a continua practicarea testării pe animale.

 

Știai că noua strategie a UE pentru sustenabilitatea produselor chimice ar putea însemna milioane de alte teste pe animale?

Noua Strategie pentru Sustenabilitatea Produselor Chimice include revizuirea legilor europene privind substanțele chimice. Scopul lor este un mediu non-toxic. Dar folosirea testării pe animale pentru a completa lacunele de informații despre substanțe chimice va duce la și mai multă suferință a animalelor, fără a asigura protecția sănătății umane sau a mediului.

Te afli printre cei 72% din europenii care sunt de acord că europa are nevoie de un plan concret pentru a elimina experimentele pe animale?

Numărul de experimente pe animale nu s-a schimbat prea mult în ultimul deceniu, în ciuda progreselor științifice incredibile și a asigurărilor din partea factorilor de decizie din Europa că au scopul de a înlocui testarea pe animale. În tot felul de alte domenii de politică importante de care cetățenii sunt interesați (emisiile climatice, de exemplu), UE și-a stabilit obiective îndrăznețe și ambițioase pentru a produce schimbare. De acest lucru au nevoie și animalele.

În toată Europa, milioane de animale sunt folosite pentru știință în fiecare an, în teste care provoacă adesea suferință, care poate fi severă, dar rareori își respectă principala promisiune, care ține o sănătate mai bună pentru oameni. Testele au loc pe șoareci, pești, șobolani, cobai, iepuri, pisici, câini și maimuțe.

Avem nevoie ca această suferință să se încheie, pentru animale, pentru medicamente mai bune, pentru o mai bună siguranță a produselor și o mai bună protecție a mediului.

Acesta este motivul pentru care este necesar să vă alăturați acestei campanii și să semnați Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) prin care solicităm Comisiei Europene:

1. Consolidarea interdicției testării pe animale a produselor cosmetice.

2. Adoptarea și cercetarea unor metode sustenabile ca o alternativă etică testării pe animale.

3. Modificarea Regulamentului UE privind substanțele chimice și inițierea unor modificări legislative pentru a asigura protecția sănătății umane și a mediului, fără a face apel la testarea pe animale.


Este testarea pe animale necesară?

Majoritatea motivelor pentru care testarea pe animale încă se practică în zilele noastre nu sunt de ordin științific, ci au legătură cu comoditatea și dezinteresul. 

Dincolo de durerea resimțită de animale, unul din argumentele împotriva testării pe animale este lipsa relevanței. De multe ori, se întâmplă ca medicamentele care funcționează pe animale să eșueze în cazul oamenilor. 95% dintre medicamentele care trec de etapa testării pe animale se dovedesc a fi ineficiente și periculoase atunci când sunt testate pe voluntari umani. 

De asemenea, produse care ar putea ajuta oamenii sunt aruncate, deoarece dau rezultate slabe atunci când sunt testate pe animale. Această suferință inutilă trebuie să înceteze, iar metodele alternative și evoluția științifică în acest sens trebuie încurajată și dezvoltată.

Cine se află în spatele acestei inițiative?

Chiar și artistul Paul Mc.Cartney, membru al trupei The Beatles și vechi aliat al animalelor, susține această inițiativă europeană, inițiată de PETA, Dove, The Body Shop și peste 100 de organizații de protecție a animalelor, toate având ca scop comun interzicerea testării pe animale în Uniunea Europeană.

Până în momentul de față, la nivel de UE s-au strâns aproape 700.000 de semnături din numărul necesar de 1,2 milioane, din cel puțin 7 țări în care a fost atins sau depășit pragul minim de susținere.

Termenul limită de strângere a celor 1,2 milioane de semnături este 31 august 2022. 

Alătură-te nouă pentru o Europă fără cruzime!

Vei fi redirecționat către site-ul securizat al Inițiativei Cetățenești Europene. Pentru a verifica semnătura, este necesar să introduci date de identificare din buletin sau pașaport. Site-ul și stocarea datelor sunt securizate și înregistrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) pentru a păstra toate informațiile tale în siguranță. Datele sunt utilizate direct în procesul de verificare al UE numai în conformitate cu legislația UE în vigoare. În cazul în care un milion de semnături verificate sunt colectate în întreaga UE, instituțiile europene trebuie să ia în considerare în mod serios această inițiativă. Aceasta este șansa ta reală de a opri testarea pe animale acum.

 

instrucțiuni privind semnătura pe site-ul oficial al UNIUNII EUROPENE: