Afecțiunea dungilor albe găsită în peste 83% dintre pachetele de carne de pui din supermarketurile bucureștene

În ultimele luni, Asociația F.R.E.E. a studiat prevalența dungilor albe de pe carnea de pui de la cei mai mari retaileri din România.

Ce sunt dungile albe?

Cunoscute și sub numele de fâșii sau striații, dungile albe apar din cauza creșterii excesiv de rapide a puilor crescuți în mod convențional, selectați genetic pentru a produce mai multă carne. Această creștere accelerată predispune puii la diverse afecțiuni, printre care și afecțiunea dungilor albe, ce afectează atât aspectul, cât și calitatea cărnii. Din cauza ritmului rapid de creștere, sistemul vascular al puilor nu poate furniza suficiente resurse, precum oxigen și nutrienți, necesare dezvoltării optime. Astfel, în locul țesutului muscular sănătos, se formează țesut fibros și grăsimi, ceea ce duce la apariția dungilor albe și indică o calitate inferioară a cărnii.
AFECȚIUNEA DUNGILOR ALBE (3)
Sursă foto: Kylie Phillips Sursă info: Shivaprasad, H.L. (2002, April), Pathology on bird-an overview. In CL David Foundation Conference on Gross Morbid Anatomy of Animals, AFIP, Washington DC (pp. 1-48).

Dungile albe, paralele cu fibrele musculare, apar pe mușchiul pectoral și cresc conținutul de grăsime al cărnii cu până la 224% (Petracci et. al, 2013). Ele sunt frecvent asociate cu afecțiunea pieptului de lemn, făcând carnea dură și de o culoare ștearsă.

  • Aproximativ 90% dintre puii din industrie aparțin raselor cu creștere rapidă.
  •  
  • Singurul scop pentru care puiul convențional a fost selectat genetic a fost creșterea productivității.
  •  
  • Eforturile de a crește productivitatea puilor prin selecție genetică au rezultat ca un pui de carrasa Ross 308 să aibă o greutate de peste 4 ori mai mare decât cea a unui pui crescut în anii 50. 

Metodologie

Desfășurată exclusiv în București, investigația a inclus 41 de supermarketuri — Kaufland (9), Carrefour (7), Auchan (5) și Lidl (20) —, eșantion selectat pentru a reflecta proporțional distribuția acestor lanțuri în capitală.

Trei persoane instruite au analizat obiectiv fotografiile celor 247 de probe, folosind o scală standard pentru a determina severitatea dungilor albe. Datele colectate au fost apoi analizate statistic în SPSS și Excel pentru a evalua prevalența și severitatea afecțiunii, în funcție de locație și sursa de aprovizionare.

Bucăți de piept de pui care prezintă diferite grade de severitate a dungilor albe. Scorul 0 indică lipsa dungilor albe, iar scorul 3 indică dungi albe severe. (Francesco Prisco et al, 2021, pag. 4)

0Fără dungi albe vizibile.

1Dungi ușoare

2: Dungi moderate albe mici care acoperă până la 50% din suprafață.

3Dungi severe albe mari și groase care acoperă mai mult de 50% din suprafață. 

Ce am descoperit? 

Analiza probelor a relevat un fapt alarmant: în toate supermarketurile s-au găsit pachete de piept de pui cu dungi albe32 din 41 dintre ele având la vânzare pui cu dungi albe moderate (2) și severe (3). 

Cele mai multe pachete cu scor 3 au fost găsite în Carrefour, urmat de Kaufland, Lidl și Auchan. De asemenea, Carrefour a avut și cel mai mare număr de carne de pui cu dungi albe. Toți acești retaileri folosesc în mărcile proprii carne provenită de la pui cu creștere rapidă.
Distribuția dungilor din supermarketuri. Copyright Asociația Freedon and Respect for Every Earthling

De ce este important raportul dungilor albe?

Studiul realizat de Asociața F.R.E.E. confirmă rezultatele studiilor realizate de alte organizații, cum ar fi The Humane League (Marea Britanie) sau Essere Animali (Italia), și anume că industria avicolă trebuie să se schimbe, iar bolile animalelor exploatate sunt mai frecvente decât ar părea la prima vedere.
Imagine cu pui dintr-o fermă standard din România

Afecțiunea dungilor albe nu afectează doar textura și aspectul cărnii, ci cauzează și o suferință acută păsărilor. Din cauza creșterii accelerate cauzate de selectarea genetică, acestea riscă să dezvolte diverse afecțiunii pe parcursul vieții lor. Condițiile în care puii trăiesc le sporesc suferința. Spațiul lor de desfășurare e mai mic decât o coală A4, nu au acces la lumină naturală niciodată, iar majoritatea timpului îl petrec pe podea, în mizerie, imobilizați.

Din păcate, prețul accesibil al cărnii de pui o face cea mai convenabilă opțiune pentru consumatori. Puii crescuți industrial au un ritm de creștere rapidă, necesitând mai puține resurse, iar asta le permite producătorilor să ofere carne de pui la prețuri reduse, transformând modelul de producție într-o afacere profitabilă, ceea ce poate avea implicații semnificative asupra schimbărilor climatice, dezvoltării economice și bunăstării.

Angajamentul European pentru Pui

 
Angajamentul vizează bunăstarea puilor și include criterii specifice menite să reducă semnificativ suferința lor în industria avicolă, adresându-se companiilor din sectorul alimentar. Acesta poate fi implementat de către crescători pentru a preveni moartea prematură a puilor și bolile, inclusiv cea a dungilor albe. 
2

Din perspectiva eticii și a responsabilității sociale, companiile din industria alimentară, inclusiv comercianții de tip retail, au datoria morală de a se asigura că produsele pe care le vând provin de la animale care beneficiază de bunăstare. Acest lucru implică nu doar respectarea reglementărilor existente, ci și o angajare activă în îmbunătățirea condițiilor de creștere și sacrificare a animalelor, contribuind astfel la un sistem alimentar mai sustenabil și etic. 

Vezi cu ochii tăi!

Toată lumea ar trebui să știe cum arată pieptul de pui cu dungil albe, așa că te încurajăm și pe tine să verifici pachetele de pui din supermarketuri. Fie că ești consumator de carne sau nu, mergi la raionul de carne și examinează pieptul de pui — sunt șanse mari să observi dungi albe, mai ales la puii de creștere rapidă.

Sursă foto: Canva

Cere schimbarea

Cererea venită din partea consumatorilor reprezintă un factor important în schimbarea pieței. Dacă nu poți renunța la consumul de carne de pui, alege produse care respectă standardele minime de bunăstare animală.

Pentru a încuraja companiile să facă o schimbare, avem nevoie de tine! Animalele din ferme nu pot cere ajutorul, iar suferința lor este adesea ignorată. Fii vocea lor și solicită companiilor să adere la Angajamentul European pentru Pui.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp